Agresorii caută în general victime sigure; de aceea, în momentul în care se simt amenințați şi că planul lor s-ar putea să nu funcționeze, de cele mai multe ori renunță şi se retrag, urmând să atace o altă persoană care nu le va da atâtea dureri de cap.

Evenimente violente se întamplă, oameni nevinovați sunt atacați și agresați zilnic. De la furturi la violuri și crime, victimele sunt întotdeauna persoane adevărate, cu prieteni, parteneri, părinți și copii, exact ca mine și ca tine. Din fericire, există câteva lucruri simple pe care poţi să le faci pentru a ieşi din categoria victimelor sigure.

Ce pot să fac pentru a fi mai în siguranţă?

#1 Cel mai important lucru este să renunţi la ideea că ţie nu ţi se poate întâmpla. Dacă ești inconștient(ă) și nepregătit(ă), indiferent față de o posibilă amenințare, singurul lucru care te poate salva este greșeala/ineficiența atacatorului tău.

#2 Al doilea este ai încredere în tine şi în instinctul tău! Intuiţia este arma cu care te-a înzestrat natura: nu o ignora! Mai bine alegi să ocolești un parc degeaba, decât să păţeşti ceva grav. Nu încerca să te convingi că îţi faci griji fără vreun motiv adevărat, şi că o să fie bine. Actionează fără ezitare în baza a ceea ce-ți spune intuiția!

#3 Nu lăsa rușinea sau normele sociale să te pună în pericol. Roagă un coleg sau paznicul să te conducă la mașină, fără să te deranjeze dacă te întreabă “De ce, ţi-e frică?!”. Iar dacă ai suspiciuni legate de o persoană, refuză-i ajutorul, nu accepta să intri în vorbă, nu te urca cu ea în lift, chiar dacă pari anti-socială sau chiar nesimţită.

#4 Dacă îţi asculți intuiţia, ţine cont şi de bunul simţ. Dacă eşti pe cont propriu, evită întâlnirea cu grupuri de potenţiali agresori. Sfidarea nu e cea mai bună abordare în asemenea situații. Evită de asemenea pe timp de noapte parcurile sau zonele pustii. Întotdeauna ești mai în siguranță când sunt și alți oameni în jur!

#5 Ca să îţi dai seama unde eşti cel mai expus(ă) în viaţa de zi cu zi, fă schimb de locuri cu un potențial agresor. Gândește-te care sunt zonele cele mai potrivite unui atac pe traseul spre lucru, la ieșirea în oraş, la jogging sau mersul la sală. Identifică scenariul unei agresiuni plauzibile, apoi vezi ce e de făcut ca să o eviţi.

#6 În situația în care eşti agresat(ă), reactionează cât mai prompt şi mai brutal. Atacă punctele vulnerabile şi câștigă timpul necesar să ajungi undeva în siguranță – la adăpost, la lumină, să strigi după ajutor sau să suni poliția. E dreptul tău să te aperi!

#7 Dacă nu eşti victimă, dar suspectezi ceva – observi un individ ciudat, un comportament bizar, raportează-l poliției. S-ar putea să salvezi o viață.

Mai mult context

Lista de mai sus a făcut original parte din articolul Cum să nu fii o victimă sigură, publicat in Noiembrie 2014, în contextul unei crime petrecute în Satu Mare. Din păcate siguranța personală apare în atenția publică doar atunci când se produc evenimente deosebite, iar pe masură ce trece timpul, publicul se ”desensibiliează”, ceea ce face ca focusul pe subiect să fie din ce în ce mai rar și mai scurt. Chiar dacă statistic trăim în cea mai sigură perioadă din istorie, suntem în același timp și cel mai puțin pregătiți fizic și mental să facem față unor evenimente violente, și, cel mai probabil, avem și mult mai multe de pierdut.

Să putem să ne apărăm sau să îi protejăm pe cei dragi devine important exact când avem nevoie cel mai mult, dar în acel moment este prea târziu și pentru antrenament și pentru prevenție!

Imagine principală de Ashim D’Silva, imagine articol de Nicholas Mazzaccaro via Unsplash