Ce faci dacă vrei să înveți autoapărare dar nu poți să te înscrii la cursuri de krav maga? Fie că nu există o sală de krav maga în orașul tău, sau este prea departe, sau dacă pur și simplu nu te potrivești cu ceea ce se face acolo, ar fi bine să găsești o variantă care să funcționeze.

Autoapărare – de ce?

Să știi să te aperi și, la nevoie, să protejezi pe cineva drag, e o abilitate extrem de importantă. În cazul unei situații periculoase, șansa ca cineva să îți sară în ajutor sau ca poliția să ajungă la timp este destul de mică – trebuie să te bazezi pe tine, pe instinct și pe ceea ce ai învățat.

Cum alegi o sală / un stil?

Cel mai important lucru este să găsești o sală unde să te simți confortabil și să îți facă plăcere să mergi. Cu cât te antrenezi mai mult, cu atât cresc șansele să desprinzi calitățile necesare; în primul rând, orice sală de lângă tine unde ajungi de 2-3 pe săptămână e mai bună decât cea mai profi sală din oraș care e prea departe și la care nu vei merge niciodată. În al doilea rând, caută un colectiv primitor dar care să te provoace și să-ți dea ocazia să fii mai bun. Dacă nu-ți plac colegii sau antrenorii, probabil nu te vei duce prea des sau pentru prea mult timp. La fel, dacă doar iei bătaie și nu înveți nimic, sau antrenamentele sunt prea ușoare și nu ai cum să progresezi, nu va dura mult până să renunți!

Indiferent de stilul / sportul pe care îl abordezi, concentrează-te pe tehnicile de bază și renunță la cele super-spectaculoase. Situațiile de autoapărare sunt neprevăzute, extrem de dinamice și cu grad ridicat de risc. Loviturile din săritură și întoarcere, pârghiile complicate, tehnicile “cu sacrificiu” și procedeele care necesită mai mult timp pentru execuție s-ar putea să nu fie cele mai potrivite. Când îți însușești o tehnică, gândește-te dacă poți să o folosești și în sală și pe stradă, și vara și iarna, și în pantaloni scurți și în rochie / costum, ideal și dacă ai consumat ceva alcool și dacă e mai întuneric afară. Dacă e evident că nu poți să aplici un procedeu decât în condițiile perfecte atunci e cazul să te gândești la o variantă simplificată sau să renunți de tot la tehnica respectivă.

Arte marțiale și sport vs autoapărare

Pentru ca un scenariu să se încadreze într-unul de autoapărare, e nevoie să existe o finalitate bine definită: să fii în siguranță. Asta în general înseamnă să îți creezi oportunitatea de a pleca de la locul incidentului, dar depinde 100% de situație; aproape niciodată, însă, nu va fi vorba de a rămâne față în față cu atacatorul, într-o distanță mică, să vezi ce se întâmplă mai departe… Încearcă să încorporezi așa ceva în antrenamente, sau măcar să vizualizezi fuga, dacă trebuie să faci altceva în sală.

Situațiile în care se poate să fie nevoie să ne apărăm sunt practic infinite; poți să fii în mașină sau în tramvai, la film sau la plajă; poți să fii în picioare, pe scaun sau pe jos; poți să fii singur sau cu familia, atacat de o singură persoană sau de un grup. Asta înseamnă că antrenamentele trebuie să acopere o gamă foarte largă de tehnici și tactici și să te expună la scenarii diverse. Dacă tipul de antrenamente la care ai acces nu e suficient de diversificat, sau dacă pretinde că toate situațiile se rezolvă prin aceeași abordare, atunci îți recomand cel puțin să suplimentezi antrenamentele cu ceva în plus.

Hai că se poate 🙂

Sper că din cele de mai sus ai găsit suficiente motive să cauți o sală / un club unde să înveți ceva care să te facă să fii mai în siguranță. Ne-ar încânta și ne-am simți mândri ca toată lumea sa practice krav maga, dar realitatea e alta. Iar în final, cel mai important este ca TU să știi să te aperi și să îi protejezi pe cei dragi. Detaliile sunt mai puțin importante.

Dacă ești din Timișoara (sau în trecere) și te intereseaza cursurile noastre de autopărare, te așteptăm la antrenament! În București îî găsești pe colegii noștri de la Krav Maga Dacians. Spor la antrenamente!

Photo by Thao Le Hoang on Unsplash