Într-o societate a vitezei și a comfortului, e ușor să te gândești că actele de violență sunt lucruri abstracte, despre care doar auzi sau vezi la televizor – și că ție nu ți se poate întampla nimic rău. Chiar și dacă cineva cunoscut a pățit-o, găsești ușor o explicație: ”a avut ea ghinion” sau ”da, dar l-au prins pe hoț / agresor” sau ”doar în acel mediu există astfel de oameni” sau pur și simplu ”asta se întămplă foarte rar, care e șansa să mi se întâmple mie? ”
Cu toate acestea, realitatea e alta. Evenimente violente se întamplă, oameni nevinovați sunt atacați și agresați zilnic. De la furturi la violuri și crime, victimele sunt întotdeauna persoane adevărate, cu prieteni, parteneri, părinți și copii, exact ca mine și ca tine.
Iar acest gen de comportament, de negare, este exact ceea ce ne transformă în victime. Ne expunem zilnic unor riscuri inutile: de unele nici nu ne dăm seama, iar pe altele pur și simplu le ignorăm. Există o mulțime de lucruri pe care putem să le facem cu scopul de a fi mai în siguranță, iar majoritatea dintre ele preupun un efort minimal.
Iată în continuare o analiză pornită de la crima petrecută în Satu Mare în data de 10 noiembrie.
Se vehiculează o legătură cu un omor din Ungaria, precum şi cu alte câteva incidente locale petrecute în aceeași zonă. Acestea nu au fost confirmate de autoritățile implicate în investigațiile desfășurate, dar le analizăm laolaltă, făcând referire la acest posibil scenariu în ansamblu. Evident, ideea unui posibil criminal în serie este înspăimântătoare, dar din punct de vedere al lucrurilor pe care fiecare poate să le facă pentru a fi mai în siguranţă, analiza unui astfel de caz ne oferă multe indicii valoroase.
Pentru început, iată presupusa conexiune cu un incident din Ungaria : Într-un articol publicat marți, 11 noiembrie, pe site-ul www.blikk.hu, jurnaliștii din Ungaria vorbesc despre asemănări izbitoare cu o crimă comisă anul trecut (25 septembrie 2013). Acolo a fost vorba despre o femeie de 36 de ani, violată și ucisă în Budapesta, pe malul Dunării, în timp ce a ieșit la joging, în apropierea casei sale. Potrivit anchetatorilor, ambele femei au murit prin asfixie, au fost găsite dezbrăcate de la brâu în jos și, mai mult decât atât, în ambele cazuri, victimele purtau în picioare doar un singur pantof. Totodată, amândouă femeile au fost ucise pe malul unor ape.
Să reunim acum informatiile care au apărut în zilele următoare, în jurul crimei din Satu Mare (evident e vorba doar de ceea ce a fost publicat în presă, adresele site-urilor sursă sunt disponibile mai jos):
- declaraţia unui coleg de muncă al victimei: “S-a grăbit […] Eu n-am curaj să trec noaptea pe dig aici […], e plic de aurolaci sub pod, trebuie sa urc podul sa trec dincolo. Nimeni nu-i deranjează şi nu sunt doi-trei nenorociţi ci 15-20 strânşi grămadă. Sâmbătă seara […] am plecat spre casă cu prietena mea pe lângă bicicletă şi îmi tremurau nădragii de teamă când am văzut că erau 15 sub pod şi nici un poliţist, nimeni”
- Cercetarea la fața locului arată că, mai întâi, ucigașul a târât-o pe femeie circa 30- 35 de metri, de pe alee până pe malul râului Someș. Acolo, i-a dat victimei pantalonii jos până la glezne. Apoi, după ce nu a mai mișcat i-a scos blugii de tot și ar fi continuat să întrețină relații sexuale cu trupul inert al femeii. Ca urmare a luptei ce a avut loc, victima a suferit 3 coste rupte
- unul din vizitatorii de pe site-ul local de stiri a lasat urmatorul comentariu: “am fost socat… in ultimele 3 saptamani de fiecare data cand am trecut intre podul golescu si decebal, in special in zona podului decebal, asta in jurul orei 22, am vazut un individ inalt, imbracat de obicei in jeaca de fas, cu un rucsac mic in spate, mi-a atras atentia pentru ca era cam la 1.85-1.90, e normal sa-ti sara in ochi, de fiecare data cand am trecut pe langa el intorcea capul, isi ferea privirea , vineri seara dupa ora 22 cand am trecut din nou spre casa , coboram scarile de la palat spre dig, acelasi om mi-a aparut in fata, inalt , cu rucsac dar acum avea si gluga trasa pe cap, se plimba, mai in fata erau 2 aurolaci , iar apoi 3 fete pe o banca , bete, mergeam spre podul golescu si m-am uitat in spate, barbatul se intorsese si era cam in dreptul bancii fetelor , mergea incet si se uita la ele, apoi au inceput sa vina cateva grupuri de tineri, el a iutit pasul spre podul golescu, eu am plecat …dar acest om imi revine imi memorie , era ceva straniu cu el, faptul ca l-am vazut si intrand sub podul golescu in una dintre seri , parca ar fi cautat pe cineva, cred ca are intre 30-40 ani. Ce ma face sa postezi acest comentariu este faptul ca victima nu a fost jefuita, banii erau in poseta , ceea ce exclude varianta in care crima ar fi fost infaptuita de aurolacii care de obicei se strang sub podul decebal, astora le trebuie bani pentru drogul lor zilnic. Dar acest om mi-a ramas in memorie in ultimele saptamani, mi se parea straniu sa-l vad noaptea in jurul podului cu acel rucsac in spate, tot timpul se comporta ca si cand ar cauta pe cineva, sau ar astepta plimbandu-se pe dig intre cele 2 poduri.”
- La o zi după crimă o altă femeie, vânzătoare la un magazin din apropiere a avut probleme. Femeia ieşise din tură şi se îndrepta spre casă, când spune că individul a strâns-o de gât din senin. A avut însă prezenţă de spirit şi l-a lovit cu cutia de carton pe care o avea în mână, apoi a fugit.
- în data de 14 Noiembrie, o altă femeie a fost atacată iar anchetatorii cred că este vorba de acelaşi individ. După ce a ieşit din casa scării, femeia a apucat să facă doar câţvia paşi până când individul a început să o prindă de mână. A încercat să o tragă într-o zonă mai izolată, în faţa blocului. A avut noroc cu doi vecini care au trecut prin zonă, astfel că bărbatul s-a speriat şi femeia a scăpat.
Plecând de la toate detaliile pe care le avem acum la dispoziție, putem să identificăm câteva componente cheie ale incidentelor:
- toate atacurile au avut loc în zone mai retrase şi puţin circulate sau chiar evitate de oameni şi care nu erau pe rutele obișnuite de patrulare ale poliției
- atacatorul a avut ca prim scop transportarea victimei către o locaţie şi mai ferită – femeile care au scăpat au fost trase, iar victima târâtă şi descoperită abia a doua zi, întâmplător
- atacul a avut loc într-o zonă pe care majoritatea localnicilor o evitau: o zonă întunecată şi frecventată de persoane dubioase
- uneori e uşor de identificat o persoană suspectă: îmbrăcăminte similară în diferite ocazii, glugă sau căciulă care îi ascund trăsăturile, pare să urmărească trecătorii şi să evite să fie observată
- deseori, fără să ştim exact de ce, suntem siguri de ceva ce va urma, avem un sentiment ciudat, suntem sceptici sau devenim vigilenți
- există posibilitatea să scapi dacă opui rezistenţă sau reacţionezi neașteptat pentru agresor
Ce pot să fac pentru a fi mai în siguranţă?
Din fericire, există câteva lucruri simple pe care poţi să le faci pentru a ieşi din categoria victimelor sigure: așa cum am menționat la începutul articolului, primul este să renunţi la ideea că ţie nu ţi se poate întâmpla; al doilea este ai încredere în tine şi în instinctul tău!
- Agresorii caută în general victime sigure; de aceea, în momentul în care se simt amenințați şi că planul lor s-ar putea să nu funcționeze, de cele mai multe ori renunță şi se retrag, urmând să atace o altă persoană care nu le va da atâtea dureri de cap.
- Intuiţia este arma cu care te-a înzestrat natura: nu o ignora! Mai bine alegi să ocolești un parc degeaba, decât să păţeşti ceva grav. Nu încerca să te convingi că îţi faci griji fără vreun motiv adevărat, şi că o să fie bine. Actionează fără ezitare în baza a ceea ce-ți spune intuiția!
- Nu lăsa rușinea sau normele sociale să te pună în pericol. Roagă un coleg sau paznicul să te conducă la mașină, fără să te deranjeze dacă te întreabă “de ce, ţi-e frică?!”. Iar dacă ai suspiciuni legate de o persoană, refuză-i ajutorul, nu accepta să intri în vorbă, nu te urca cu ea în lift, chiar dacă pari anti-socială sau chiar nesimţită.
- Dacă îţi asculți intuiţia, ţine cont şi de bunul simţ. Dacă eşti pe cont propriu, evită întâlnirea cu grupuri de potenţiali agresori. Sfidarea nu e cea mai bună abordare în asemenea situații. Evită de asemenea pe timp de noapte parcurile sau zonele pustii. Întotdeauna ești mai în siguranță când sunt și alți oameni în jur!
- Ca să îţi dai seama unde eşti cel mai expusă în viaţa de zi cu zi, fă schimb de locuri cu un potențial agresor. Gândește-te care sunt zonele cele mai potrivite unui atac pe traseul spre lucru, la ieșirea în oraş, la jogging sau mersul la sală. Identifică scenariul unei agresiuni plauzibile, apoi vezi ce e de făcut ca să o eviţi.
- în situația în care eşti agresată, reactionează cât mai prompt şi mai brutal. Atacă punctele vulnerabile şi câștigă timpul necesar să ajungi la adăpost, la lumină, să strigi după ajutor sau să suni poliția. E dreptul tău să te aperi!
- Dacă nu eşti victimă, dar suspectezi ceva – observi un individ ciudat, un comportament bizar, raportează-l poliției. S-ar putea să salvezi o viață.
Surse:
http://portalsm.ro/2014/11/crima-satu-mare-actrita-teatrului-de-nord-ucisa-pe-malul-somesului/
http://observator.tv/social/actrita-gabriela-dorgai-a-fost-inmormantata-139105.html
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/actrita-de-42-de-ani-din-satu-mare-gasita-moarta-pe-malul-somesului-prima-ipoteza-a-politistilor-este-ingrozitorare.html
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/amanunte-noi-in-cazul-actritei-ucise-pe-malul-somesului-surse-din-ancheta-cred-ca-agresorul-este-un-violator-in-serie.html