Istoria Krav Maga

Imi LichtenfeldImi Lichtenfeld (ebraică: Imi Sde-Or) s-a născut în 26 Mai 1910 în Budapesta, și a crescut în Bratislava, capitala Slovaciei. În anul 1928 a fost campion național la lupte la juniori, iar în 1929 campion la seniori, în două categorii de greutate. Atlet desăvârșit și versatil, a câștigat în același an campionatul național de box și o competiție internațională de gimnastică. În următorii 10 ani, avea să pună accent pe pregătirea sa în lupte, atât ca sportiv cât și ca antrenor.

La mijlocul anilor ’30, condițiile au început să se deteriorize în Bratislava, iar el s-a alăturat unui grup care avea ca scop protejarea cartierelor evreiești împotriva atacurilor antisemite, care se înmulțiseră în acea perioadă în toată Europa.

În 1940, devenit un ghimpe în coasta autorităților cu înclinații antisemite, Imi Lichtenfeld a fugit din Europa ocupată în mare măsură, la bordul unei bărci (numită Pentcho), ultima care a navigat pe Dunăre și prin Marea Neagră transportând refugiați și a scăpat de naziști. A servit timp de doi ani în Legiunea Cehă, sub comanda forțelor britanice din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, înainte de a primi permisiunea de a intra Palestina. Odată cu înființarea statului Israel (1948), Imi Lichtenfeld a fost numit instructor șef de Educație Fizică și Krav Maga (Instructor șef de aptitudinile fizice și Krav-Maga) în cadrul forșelor armate israeliene (IDF – Israeli Defense Force).

În Israel, serviciul militar a fost (și este încă) obligatoriu atât pentru bărbați cât și pentru femei, motiv pentru care Imi Lichtenfeld a dezvoltat un sistem de luptă corp la corp care a fost independent de dimensiunea și greutatea corpului, și este aplicabil pentru ambele sexe și este. Având în vedere contextul, accentul pentru militari a fost pus pe o învățare rapidă și utilizarea ulterioară a tehnicilor fără o pregătire intensivă regulată.

După terminarea serviciului militar, începând cu mijlocul anilor ’60, Imi Lichtenfeld a lucrat la adaptarea sistemului său la nevoile civililor. Abordarea sa pragmatică și testarea practică a tuturor tehnicilor a influențat puternic sistemul său, iar Imi Lichtenfeld a lucrat până în ultimii ani pentru dezvoltarea și optimizarea Krav Maga.

Imi Lichtenfeld a murit în 9 Ianuarie 1998, la vârsta de 87 ani.